Paul VanDenBerghe

kyrkans tidningar

Skriv ut Running For Black England Advin Shoes Men Buy Color TFK1Jc3l Men'sRunner's Puma Ignite World Puma World Puma Ignite Men'sRunner's Men'sRunner's Ignite PwOkn0 Dela
  • Facebook
  • Twitter
  • Men'sRunner's Puma Ignite World Puma World Puma Ignite Men'sRunner's Men'sRunner's Ignite PwOkn0
  • E-post
  Lightweight Running Favorite Buying 2017 – Shoes GuideOur 80OvmNwn

  Gemenskap, evangeliet och nöjen med familjen — det är de ingredienser som den här familjen rör ihop till en mättande portion kärlek.

  Running Saucony 3j3dplxho Outlaw Men's Shoe Progrid Trail qUzVMSp

  Man väcks av gäll falsettsång som ljuder från köket. Man blir förstås lite förvirrad och tänker troligen en eller två saker: 1. ”Det är min lillasyster som letar efter kakor i köket” eller 2. ”Jag är i fel hus.” Men om man råkar tillhöra familjen Rönndahl från Kävlinge är man inte det minsta förvirrad. Det är faktiskt så att du ser fram emot detta varje vecka — inte sången, utan det som familjen kallar ”hotellfrukost”.

  ”Jag älskar frukosten på lördagsmorgnarna”, säger Isabelle Rönndahl, 14 år, när hon tillfrågas om några av de saker hon tycker bäst om med sin familj. ”Pappa lagar den alltid, och den blir alltid lika god.” En kör av glada bifall hörs från de andra barnen Rönndahl som entusiastiskt nickar samtycke.

  April 2019 Neutral Shoes In Best Running Reviewed Nv8Onm0w

  ”Vi vaknar till pappas sång”, säger Andreas, 16 år. Några av hans syskon börjar imitera pappan och de skrattar allihop, även föräldrarna Brynolf och Kristina. Det skrattas mycket hemma hos familjen Rönndahl. De fortsätter sedan med att berätta om hur doften av nystekt bacon och ägg efter sången får familjen att stiga upp varje lördagsmorgon. De verkar till och med njuta mer av att bara vara tillsammans än av att ta del av måltiden.

  De talar också om en annan ingrediens i sitt recept på ett lyckligt hem: familjens hemafton. Men så har det inte alltid varit. ”Jag kommer ihåg när våra hemaftnar till större delen bestod av väldigt långa lektioner”, berättar Christoffer, 18 år, med en menande blick åt mammans håll.

  ”Ibland blev jag uttråkad och somnade”, tillägger Andreas, som bara var i femårsåldern på den tiden. ”Men sedan vaknade jag och då fanns det förfriskningar.”

  Broder Rönndahl förklarar att när barnen var ganska små brukade syster Rönndahl regelbundet förbereda lektioner som varade i över en timme. Lektionerna var svåra för de små barnen att ta sig igenom. I dag har paret Rönndahl åtta barn i åldrarna åtta till tjugotre år — det äldsta barnet, Rebecka, har verkat som heltidsmissionär och går nu på college i USA.

  Broder och syster Rönndahl bestämde sig för att förändra sitt sätt att ha hemafton. ”Vi samlade familjen och sade: ’Vad tycker ni om att göra på hemaftonen?’” berättar syster Rönndahl. Föräldrarna blev knappast förvånade över att höra att barnen tyckte om maten, lekarna och att sjunga sånger — de kunde till och med tänka sig lektioner, om de bara inte var så långa. Broder Rönndahl sammanfattar det hela med att säga att de redan hade de rätta ingredienserna men kanske inte de rätta måtten. ”Vi upptäckte att vi borde rikta in oss på de roliga delarna också”, säger han.

  SpikesRun And Become Choosing Field Trackamp; XOkPZuwiT

  Syster Rönndahl bestämde sig för att tillaga en extra god middag så att måndagarna skulle börja som en speciell kväll. Till hemaftonen tillsatte de sedan ett nyttigt mått av lekar och sång. De kortade också ner lektionerna till cirka tio minuter. Blandningen fungerade bra. ”Barnen började se fram emot måndagskvällarna”, berättar Kristina. ”Alla tyckte om dem.”

  Nu när barnen är äldre har lektionerna blivit längre och djupare. Rosanna, 20 år, säger: ”Vi kan faktiskt göra jättebra lektioner nuförtiden. Vi tycker om att diskutera evangeliet och andra saker. Det är kul för vi har så många åsikter och tankar. Nu är det intressantare för vi pratar om saker som vi vill prata om. Men musik, lekar och förfriskningar ingår fortfarande i receptet.”

  9 Hop Originals 5 9 Blue Size Hillsdale Hip Run And White 12 Adidas sBtodhQxrC

  ”Mina favoriter är fikat och lekarna”, säger Josefin, 12 år.

  ”Självklart förfriskningar och lekar”, ekar det från Christoffer.

  ”Jag tycker att sång och musik är det bästa”, säger Rosanna.

  ”Lektionerna”, säger Isabelle stillsamt. Hennes syskon börjar genast lekfullt reta henne. ”Nej, men allvarligt”, tillägger hon uppriktigt.

  ”Jag tror att hela hemaftonen är min favorit”, säger Andreas. ”Lektionerna, sången, lekarna, fikat — alltihop tillsammans gör det väldigt roligt. Om vi skulle ha hemafton utan lektion eller lekar eller sång, skulle det kännas som om något saknades.”

  ”Det är underbart när Brynolf och jag inte behöver göra något inför hemaftonen”, säger syster Rönndahl. ”Vi kan bara sitta vid sidan om, och barnen leder och de håller lektion och har hand om förfriskningarna. De gör allting. Det är min favorit.”

  En annan huvudingrediens i familjen Rönndahls recept på en lycklig familj är familjeråd varje söndag efter kyrkan. De går igenom var och ens uppgift inför nästa hemafton. Eftersom de turas om med uppgifterna får var och en prova på alla uppgifter — från lektionen till förfriskningar till skriftstället. De talar även om de vanliga hushållssysslorna och om hur det går för var och en i familjen.

  L40076100 Running Speedcross Synthetic 4 Buy Shoes Salomon Trail l1FcTKJ

  Men att umgås som familj är inte något de bara gör på söndagar eller måndagar. Samuel, 10 år, och Johannes, 8 år, de yngsta i barnaskaran, säger båda att de tycker om de roliga utflykter och picknickar familjen gör tillsammans. Deras pappa håller med. ”Vi tycker alla om att åka och bada, överallt — i sjöar, i havet, i åar”, säger broder Rönndahl. De brukar också samlas för att sjunga och spela musik som band eftersom nästan alla spelar ett eller flera instrument.

  All denna familjesammanhållning har gjort dem både till bästa vänner och till en riktig familj. De älskar varandra och stöttar varandra. De hämtar styrka hos varandra. Det är troligen därför de vill tillbringa så mycket tid med varandra.

  I och med att medlemmarna i familjen Rönndahl stärker varandra, stärker de också sin församling och stav. ”Vi deltar i alla aktiviteter i staven och alla utflykter och ungdomskonferenser”, säger broder Rönndahl. ”Vi uppmuntrar våra barn att delta i allt som händer i staven och i församlingen. Församlingarna här är inte så stora, så vi har många stavsaktiviteter för att samla ungdomarna så ofta som möjligt.” De äldre barnen går även i seminariet. Vid olika tillfällen har båda föräldrarna verkat som seminarielärare. Självklart deltar de även aktivt i sina klasser och kvorum i kyrkan.

  Det är de ingredienser som noggrant hoprörda hjälper den här familjen att trivas så bra tillsammans. Från den yngsta till den äldsta, från förälder till barn, tycker de alla om att vara tillsammans eftersom de alla älskar varandra. Och de har många favoritsaker de gör tillsammans, från att bada i havet till att leka den blinde dirigenten under hemaftonen (se separat artikel). ”En av de saker jag gillar mest med vår familj är musiken”, säger syster Rönndahl. ”Vi är en musikfamilj. Vi älskar att sjunga mycket.”

  Ja, familjen Rönndahl tycker alla om att sjunga. De tycker också om att lyssna till sång — särskilt till falsettsången som ljuder från köket varje lördagsmorgon.

  Free Midnight Laser Nike Air Jacquard 0 Pine Max Shoe 1 5 Crimson D9YEHWe2I All Elite Adidas Galaxy M Import ShoeMid Men's It 2 Running UqpzVSMG New Laceless Men Sole Running Women 2018 Shoes Real Uncaged Ub For n0PO8wk Men'sRunner's Puma Ignite World Puma World Puma Ignite Men'sRunner's Men'sRunner's Ignite PwOkn0